Tăierea de primăvară a trandafirilor – Cum se taie corect trandafirii de grădină

Învelisul protector de iarnă se înlătură, se strâng gunoaiele şi toate frunzele putrezite, se înlătură mulciul cu ajutorul greblei, iar mai apoi trandafirii pot fi tăiaţi. Acest procedeu se realizează când e cald afară, când mugurii se umflă, iar lăstarii nu au început să crească.

Tufele cu prea multe ramuri trebuie rărite, cu ajutorul unei foarfeci de grădină bine ascuţită, păstrându-se doar 4-5 tulpini sănătoase, iar lăstarii se taie cu 5 mm mai sus de mugur.

Toate soiurile de trandafiri se taie pe timp de primăvară, deoarece, prin acest procedeu, toţi lăstarii uscaţi vor fi înlăturaţi, iar planta se va putea dezvolta. Fiind tăiaţi primăvara, tufa va primi forma dorită; lăstarii vor fi tăiați pentru a stimula înflorirea.

Lăstarii pot fi tăiaţi până la țesut sănătos

Reguli generale de tăiere a trandafirilor

Pe tot parcursul anului, trandafirii trebuie tăiaţi corect.
Se face o tăietura oblică cu aproximativ 5 mm mai sus de mugur.

Pentru a avea tufe bogate în ramuri, ramurile se taie mugurului de pe partea exterioară. Astfel, noul lăstar va crește spre exteriorul tufei, nu spre centrul acesteia. Dacă vă doriţi o tufă cu lăstari verticali, atunci tăierea trandafirilor se va face lângă mugurul de pe partea interioară a lăstarului. De asemenea, este bine să se țină cont de vârsta tufei, deoarece plantelelor anuale li se taie aproximativ jumătate de lăstar.

In anul următor, fiecare ramură va avea 2-3 lăstari de regenerare care cresc din bulb şi care nu se taie de la bază, deoarece ei asigură plantei o înflorire bogată și o face mai longevivă. Astfel, lăstarii de 2 ani pot fi tăiaţi la 2-3 ochi distanță de la bază, iar cei de 1 an pot fi tăiaţi deasupra mugurelui bine format, sub butaşii ofiliţi.

Trandafirilor de 3 ani li se înlătură toate ramurile moarte și lăstarii scurți, crescuţi după tăierea din anul precedent. Pentru a avea flori frumoase toţi lăstarii laterali care cresc spre interiorul tufei trebuie înlăturaţi.

Loading...