Iată o metodă originală și foarte eficientă pentru plantațiile de zmeură

Toată lumea preferă zmeura. In materialul ce urmează vă vom propune un procedeu interesant de dezvoltare a culturii de zmeur. Este vorba de creşterea acestei culturi în anvelope, deoarece este o modalitate comodă şi nici nu se răspândește în toată grădina.

Câteva anvelope se îngroapă pe jumătate în pământ, se adaugă o mână de superfosfat dublu și se amestecă bine totul. Ca să nu îngheţe pe timp de iarnă, se pune şi pe părțile laterale ale anvelopelor. Se uda din plin și apoi se plantează răsadurile. Culturile se vor prinde cu siguranţă.

Pentru că ploile sunt suficiente în creşterea culturilor de zmeur şi pentru că anvelopele păstrează bine umiditatea, aceste culturi se udă doar de 2-3 ori pet imp de vară. Zmeura trebuie udată mai des doar dacă vara este secetoasă.

Anvelopele sunt benefice pentru că umiditatea și îngrăsămintele ajung direct spre culture, nu spre iarba care crește de jur-împrejur. Urmând aceste sfaturi, toamna veți avea o recoltă bogată de zmeur, fără păianjeni, gândaci și viermișori.

Zmeurul remontant se poate crește ca toate celelalte soiuri, dar fără a fi tăiate îniante de sosirea iarnii. Trebuie doar ca lăstarii de înlocuire să fie aplecaţi la pământ pentru a putea ierna ca lăstarii obișnuiți. Pe acești lăstari vara apar primele roade cu fructe mari, pe care le puteți servi cu plăcere.

Cea mai mare cantitate de fructe o vor da soiurile care dau roade până toamna. Ele se cresc după regulile de cultivare a soiurilor de zmeur remontant. Toamna, toți lăstarii trebuie tăiaţi cât mai aproape de suprafața pământului.

Culturile pot fi fertilizate cu soluție de urzici fermentate și apoi udate din belşug. Lăstarii tăiați se dau prin tocătorul de crengi și cu ajutorul lor se mulcesc anvelopele. Primăvara, când tufele încep să crească trebuie iar fertilizate cu soluția de urzici fermentate, adăugându-se uree pentru ca până în toamnă să nu mai aibă nevoie de niciun îngrășământ. Pe tufă se lasă 4-5 lăstari, cei mai puternici, iar restul se înlătură.

Vârfurile lăstarilor nu trebuie ciupite pentru că pe ele cresc cele mai multe fructe. Doar lăstarii care au iernat trebuie ciupiţi pentru că se formează lăstarii laterali, bogaţi în fructe şi cu ramuri bogate.

Lăstarii trebuie să aibă un sistem de suținere. Soiurile care dau un randament bogat sunt cele remontante şi sunt şi foarte rezistente la boli.

Când observaţi o înviorare a frunzelor se stropesc o singură dată cu insecticid La tăierea lăstarilor frunzele se îndepărtează la o distanţă de 40-50 cm de suprafaţa pământului, astfel lăstarii noi formați să poată fi înlăturați imediat. Cultura de zmeur absorabe foarte bine umiditatea de la ploi.

Loading...