Iată cum obții o recoltă de ceapă care să îți ajungă pe un an – Trucuri de la grădinari

Modalităţi de obţinere a unei recolte bogate de ceapă de care să vă bucuraţi un an întreg!

Secretul nr. 1

Dacă aveţi un sol argilos în grădină va trebui să adăugaţi nisip şi turbă pe care să le amestecaţi, deoarece ceapa nu îndrăgeşte solul argilos. Un sol slab alcalin ar fi mult mai indicat, iar dacă este acid, atunci puteţi adăuga, toamna, pentru că primăvara ar fi prea târziu, dolomită măcinată pentru dezoxidare.

Secretul nr. 2

Înainte de a planta răsadurile, ele trebuie înmuiate timp de 10 – 20 de minute într-o soluție de permanganat de potasiu, acest lucru fiind necar pentru dezinfectarea materialului săditor.

Secretul nr. 3

Pentru ca ceapa să crească mai rapid este nevoie de tăierea vârfului.

Secretul nr. 4

Câteva dăţi la rând adăugați puțină sare, care vă va ajuta în lupta contra muștei cepei.

Secretul nr. 5

Lângă ceapă puteţi planta morcov, care ajută la îndepărtarea muştelor cepei. Chiar şi ceapa ajută la îndepărtarea muştelor morcovului.

Secretul nr. 6

Realizaţi 3 fertilizări:

-prima: se face o soluţie dintr-un amestec de 1l de gunoi de grajd la 1l găleată de apă la care se adaugă aproximativ 30 – 40 gr. de superfosfat care se dizolvă în apă caldă şi 1 pahar de cenuşă.

-a doua: la 2 săptămâni după se face o soluţie dintr-un amestec de 30 gr de superfosfat, 10 gr de uree şi 5 gr de potasiu la o găleată de apă.

-a treia: spre sfârșitul lunii iunie se face o soluţie dintr-un amestec de 30 gr de superfosfat, 10 gr de uree şi 5 gr de potasiu. Azotul trebuie exclus dacă îngrăşămintele le folosiţi la începutul lunii iulie.

Datorită îngrăşămintelor de azot cozile de ceapă se dezvoltă foarte bine, dar bulbul legumei va avea de suferit, deci indicat ar fi ca acesta să nu fie folosit în cantitate mare. Foarte bun este sulfatul de potasiu de care depinde foarte mult păstrarea legumei. Foarte bună este şi cenuşa deoarece conţine potasiu.

Secretul nr. 7

Este contraindicată folosirea gunoiului proaspăt de grajd şi a clorurei de potasiu, chiar dacă le utilizaţi toamna, deoarece producţia de ceapă nu va da randament. Benefic pentru mărimea bulbilor este fosforul

Secretul nr. 8

Pentru a avea o recoltă bogată şi pentru a rezista cât mai mult, trebuie să se ţină cont de perioada când trebuie strânsă recolta. Cel mai indicat ar fi ca recolta să fie strânsă înainte de primele ploi de la începutul lunii august. Recomandat ar fi la sfârşitul lunii iulie.

Secretul nr. 9

Pentru a fi păstrată timp îndelungat, ceapa se curăţă de murdărie, se usucă şi se taie tulpinile uscate lăsându-se doar 8 – 10 cm.

Secretul nr. 10

Ceapa trebuie aleasă periodic pentru că, dacă se strică una, toate celelate vor fi afectate.

Să aveţi spor!

Loading...