6 secrete pentru a prepara cel mai bun aluat dospit

Prepararea aluaturilor dospite şi aroma pâinicilor calde de casă este una din cele mai plăcute activităţi ale unei gospodine. Dacă cunoaşteţi câteva din trucurile preparării aluatului, această activitate va putea fi realizată cu uşurinţă de oricine!

Ingredientele de bază în prepararea aluatului sunt apa, laptele, chefirul şi drojdia care se foloseşte fie proaspătă, fie uscată. In articolul ce urmează vă vom relata tot ceea ce trebuie să faceţi în timpul frământării aluatului.

PREPARAREA ALUATULUI DOSPIT

1. METODE DE PREPARARE A ALUATULUI DOSPIT CU PLĂMĂDEALĂ ȘI FĂRĂ PLĂMĂDEALĂ

In prepararea aluatului dospit cu unt, trebuie mai întâi să preparaţi plămădeala, adică să amestecaţi drojdia cu lichid calduţ, făină şi puţin zahăr. Celelalte ingrediente, cum ar fi untul, ouăle și zahărul rămas se adaugă după ce plămădeala va creşte.

Pentru a nu se sufoca, nici plămădeala, nici aluatul, nu se acoperă cu capace, ci cu un prosop curat. Chiar dacă nu va fi foarte moale şi pufos, aluatul fără plămădeala se amestecă cu drojdie uscată.

2. DROJDIA ŞI PROASPĂTĂ ȘI USCATĂ

In prepararea aluatului dospit cu unt, cea mai indicată ar fi drojdia proaspătă. 7gr. de drojdie uscată echivalează cu 20-25 gr. de drojdie proaspătă, deci înlocuirea cu drojdia uscată și invers este permisă. Pentru a obţine produse de calitate, perioada de valabilitate a drojdiei trebuie să fie în termen.

3. MODALITĂŢI DE ACTIVARE A DROJDIEI

Pentru a obţine produse de calitate, drojdia se dizolvă în apă sau lapte calduţ, iar apoi se lasă să se odihnească timp de 10-15 minute. Temperatura lichidului nu trebuie să depăşească 30-40 grade C.

Dacă temperatura este prea mică, atunci reacţia între ele nu va avea loc, iar dacă este prea mare atunci riscăm să pierdem drojdia. Dacă deasupra compoziției nu va apărea aceea „căciuliţă” spumoasă, atunci aluatul nu va crește, iar produsele nu vor avea un gust bun.

4. UTILIZAREA FĂINII

Făina trebuie cernută înainte de a frământa oricel fel de aluat pentru ca acesta să poată „respira”.

Făina se adaugă treptat şi cu măsură. Ea poate fi amestecată cu drojdia uscată, nu şi cu cea proaspătă.

5. TEMPERATURA DE CREŞTERE A ALUATULUI

In prepararea aluatului, în încăpere trebuie să fie cald, iar îngredientele ce urmează a fi folosite se ţin la temperatura camerei. Aluatul frământat se lasă într-un loc călduros aproximativ o oră. Dacă în încăperea unde se prepară aluatul este rece, atunci puteţi pune apă caldă într-o cratiţă mai mare, deasupra căreia se aşează aluatul care apoi se acoperă cu un prosop.

Produsul dorit poate fi preparat dupa ce aluatul a crescut. Produsul dorit se modelează, se aşează într-o tavă, se acoperă cu un prosop şi se lasă să se odihnească aproximativ 20-30 de minute. Apoi se unge cu gălbenuş bătut şi se bagă la cuptor.

6. FRĂMÂNTAREA ALUATULUI

Pentru eliminarea bioxidului de carbon şi pentru a-l îmbogăţi cu oxigen, aluatul trebuie frământat foarte bine. In pocesul de frământare se poate folosi mixerul sau robotul de bucătărie, dar cel mai indicat ar fi ca acest lucru să se facă cu mâinile. Un aluat bun, moale şi fin este acela care nu se lipeşte de mâini.

Si încă un sfat: pentru a avea un gust delicios, pregătiţi aceste produse cu plăcere! Dacă le consideraţi utile, spuneţi şi prietenilor dumneavoastră de aceste trucuri!

Poftă bună!

Loading...